Houtskool = Charcoal

*Erg zacht, gaan snel op, daarom zitten er zoveel in een doos.

*0 is de zachtste en 5 is de hardste houtskoolhardheid.

Werking op het papier

De zachte houtskool hecht zich oppervlakkig aan het papier. Met een papieren tissue kun je mooi vlakken inwrijven en schaduwen aanbrengen. Met houtskool kunnen ook lijnen in verschillende diktes worden aangebracht.

Een houtskooltekening kan eventueel ook met water worden bewerkt. Houtskoolpotloden worden gebruikt om details aan te brengen. Meestal als je een volledig doosje of kistje houtskool aanschaft, zitten er houtskoolpotloden bij. Met een veer of doezelaar kan ook prima worden gewerkt. En vergeet je vingers niet! Prima manier om tot in details mee te werken.

Een houtskooltekening is het mooist op wat dikker papier. Er is papier in de handel waar ook pastelkrijttekeningen op worden gemaakt. Dit is fijn papier om op te werken. Het papier is wat fluweelachtig van structuur en de houtskool hecht hier geweldig op. Er is echter wel een nadeel. Het kan moeilijk of niet worden uitgegumd met de kneedgum.

Tip

Als je aan de gang gaat met houtskool leg dan een blad over het stuk wat je al hebt getekend. Zo krijg je de houtskool niet snel in je kleding en zal de tekening in takt blijven. Door steeds met je arm over de tekening te gaan wrijf je de houtskool weg.

Heb je de houtskooltekening af dan kun je met een speciale fixeer ervoor zorgen dat de houtskool op het papier blijft zitten.