Bloemen symboliek

Rode bloemen

Rode bloemen staan sterk in verbinding met het fysieke lichaam. Bloed heeft de kleur rood. En zodoende heeft rood betrekking op onze levenskrach en energie. Rood is ook de kleur van de liefde en de voortplanting. Heb je gekozen voor een rode bloem, vraag jezelf dan af hoe het zit met jouw wilskracht en jouw vermogen om het door jou gekozen pad te blijven volgen.

Oranje bloemen

Oranje bloemen staan symbool voor vreugde en verstandelijke ontwikkeling. Als je voor enkele oranje bloemen hebt gekozen, kan het zijn dat je meer sociaal contact nodig hebt. Dat je meer behoefte hebt aan vriendschappen en communicatie in relaties. Het werken met oranje is heel helend bij depressieve gevoelens.

Gele bloemen

Gele bloemen staan symbool voor het ego, mentale processen zoals taal, geheugen, logisch denken, analyseren en het lagere bewuste. Maar gele staat ook symbool voor het verheffen van de geest, het centreren en richten van aandacht, persoonlijke kracht, zelfvertrouwen, ideeënrijkdom en wijsheid.

Groene bloemen

Groene bloemen zie je niet zo vaak. Soms zie je ze aan grassen en bomen die voor hum bestuiving afhankelijk zijn van de wind. Als je voor groene bloemetjes hebt gekozen, vraag jezelf dan af of je emotioneel van aard bent. Of last heeft van stemmingswisselingen. Groen staat symbool voor evenwicht, harmonie, flexibiliteit en natuur.

Blauwe bloemen

Blauw staat symbool voor hoop, vertrouwen, vrouwelijke intuïtie en zelfexpressie. Blauw heeft te maken met communicatie en het naar buiten durven brengen van je gevoelens en gedachten met woord en creativiteit.

Violetkleurige bloemen

Heb je gekozen voor violetkleurige bloem, vraag jezelf dan af in hoeverre jij bezig bent met innerlijke groei en transformatie. Is dit belangrijk voor je? Ook kan het kiezen van een violetkleurige bloem duiden op familierelaties tussen kind en ouders on op een stervenskwestie.

Witte bloemen

Wit staat symbool voor transformatie en innerlijke groei. Het kiezen van een witte bloem kan maken hebben met relaties tussen kind en ouder en het sterven.

Zwarte bloemen

Zwarte bloemen staan symbool voor het onbewuste dat bewust gemaakt moet worden, waardoor de negatieve aspecten uit ons innerlijk in en aan het licht komen waardoor heling kan ontstaan.

Akelei

De witpaarse bloemen van de akelei staan symbool voor doorzettingsvermogen en vastberadenheid.

Aloë Vera

Aloë Vera staat symbool voor energie en verjonging. De aloë Vera is een vetplant die tot de leliefamilie behoort. De bloemen zijn goudgeel en oranje en staan rechtop. Deze plant wordt ook de brandwondenplant genoemd vanwege zijn helende eigenschappen bij brandwonden. ‘Toevallig’ dat de bloemen van de aloë Vera doen denken aan vlammen. Ook correspondeert de aloë vera met vuur. De aloë vera geeft energie bij uitputting en geeft weer nieuwe kracht.

Anemonen

Anemonen worden ook wel windbloemen genoemd. Ze zijn genoemd naar de Griekse god van de wind Anemos. Anemoontjes staan symbool voor dood en wedergeboorte.

Anjer

Een anjer staat symbool voor concentratie, helderheid, kracht, moed, voor diepe liefde van de vrouw, heling en eigenliefde.

Aronskelk

De aronskelk staat symbool voor seksuele conflicten, begrafenissen en wordt als ongunstig beschouwd als hij in huis komt.

Aster

De zachtroze, lichtblauwe en/of purperen aster staat symbool voor vriendschap, geheime liefde, gratie, bescheidenheid, zachtmoedgheid en elegantie. De naam aster betekent in het Latijn ster, wat je ziet in de vorm van de bloem.

Astilbe

De rode/lichtrode en roze/witte bloemen staan symbool voor een liefdesvlam in het hart, voor overvloed en het verlichten van emoties.

Basilicum

Basilicum staat symbool voor discipline, kracht en integratie. Basilicum geeft energie, en maakt alert en verhoogt de concentratie. Basilicum is ook lekker in de keuken, bijvoorbeeld in tomatensoep.

Begonia

De begonia staat symbool voor evenwicht en kracht.

Bessen

Bessen staan symbool voor het ontwikkelen van verborgen talenten.

Borago

De sterren vormige prachtige blauwe bloemetjes van de borago verlichten zielenpijn en verdriet. Borago is rijk aan gammalinoleenzuur, wat helpt bij menstruele problemen en een hormonale onbalans. Bovendien is boragoolie heel goed voor de huid.

Boshyacint

Boshyacinten groeien uitbundig in bossen onder bomen in de schaduw. De boshyacintstaat symbool voor het vermogen om liefdevol in vreugde met hun trilling en vergroten zo het zelfvertrou-wen en creëren een gevoel van veiligheid. Ze wijzen erop dat je het rustiger aan moet doen. Neem een tijdje rust en maak dan plaats voor nieuwe dingen.

Boterbloem

De felgele boterbloem staat symbool voor zelfrespect, eigenwaarde, eenvoud, zon en de kracht van het woord.

Brem

De gele trosvormige bloemen staan symbool voor optimisme en een positieve houding. Heb je gekozen voor brem, dan kan dit wijzen op behoefte aan begrip van anderen en het nemen van een nieuwe richting in je leven.

Bruidssluier

De bruidssluier staat symbool voor bescheidenheid en lieflijkheid.

Cactus

De cactus staat symbool voor het manifesteren van rijkdom en schoonheid.

Camelia

De camelia staat symbool voor het herkennen van je innerlijk schoonheid.

Campanula

De campanula staat symbool voor het brengen van rust in je leven.

Chrysant

De roodbruine straalvormige bloemen van de chrysant staan symbool voor angst, je onveilig voelen en angst voor de dood. Als je deze bloem hebt gekozen, dan zou je je spiritualiteit kunnen gaan ontwikkelen om alles beter te zien. De chrysant staat ook symbool voor volmaaktheid, rust en een teruggetrokken leven. De chrysant is een heilige bloem in Japan.

Coniferen

Coniferen staan symbool voor vergeving en zelfacceptatie.

Cosmea

De rode, paars of gele straalvormige bloemen van de cosmea staan symbool voor nervositeit, intelligentie en de behoefte om met meer kracht tot uiting te komen.

Dagbloem

De dagbloem staat symbool voor het loslaten van het verleden en voor spontaniteit.

Dahlia

De dahlia staat symbool voor de hogere ontwikkeling, eigenwaarde, normen en waarden.

Distel

De distel staat symbool voor onafhankelijkheid en het vermogen om te gedijen onder barre omstandigheid. De distel is helend voor het hele lichaam en bevordert de weerstand. Mariadistel is bijzonder helend op de lever.

Doornappel

Deze trompetvormige witte bloem staat symbool voor het aanvaarden van de dood en de overgave aan de spiritualiteit. De trompet-vorm duidt op engelen en de verbinding met de spirituele wereld.

Duizendblad

De witte bloemetjes van het duizendblad staan symbool voor de bescherming tegen negatieve invloeden.

Echinacea/Rode zonnehoed

De roze/paars straalvormige bloemen van de rode zonnehoed staan symbool voor het moeilijk vinden om een balans te ontwikkelen tussen nederigheid en ego. Men vindt het moeilijk om zichzelf eer te doen toekomen.

Engelwortel

De witte bloemen van de engelwortel staan symbool voor de onzichtbare kracht in de spiritualiteit. Daarbij is wel de aardse energie nodig om goed in balans te blijven. Deze bloem geeft een sterke verbinding met engelen aan.

Erwt

De erwt staat symbool voor vertrouwen en hoop door emotionele ontlading.

Eucalyptus

De eucalyptus staat symbool voor zuivering.

Fuchsia

De fuchsia staat symbool voor het naar buiten laten komen van wat verbogen was in onszelf, het naar buiten laten komen van gevoelens, lichamelijke onbalans, een diep emotioneel trauma en onderdruk-king. Let op de binnenste kleur van de bloem, want de geeft nog extra informatie. Als de binnenste bloemblaadjes rood zijn dan wijst dit op het loslaten van seksuele energie. Zijn de binnenste bloem-blaadjes roze, dan duidt dit op onderdrukte energie in het hart. Paars of lilakleurige binnenblaadjes geven aan dat je beter moet aarden en witte binnenblaadjes staan symbool voor het zuiveren van lichaam en geest.

Gardenia

De gardenia staat symbool voor zuiver handelen en emotionele hulp.

Gebroken hartje

Dit rode klokvormige bloemetje staat symbool voor een gebroken hart. De naam geeft het al aan. Als je dit bloemetje hebt gekozen dan moet je je hart bevrijden van gebondenheid aan nog iemand die je ooit hebt liefgehad.

Gele narcis

Deze trompetvormige bloem staat symbool voor communicatie door middel van zelfexpressie, voor vertrouwen en kracht.

Geranium

De geranium staat symbool voor creatieve expressie, (hervonden) vreugde, geluk en heling.

Gladiool

De gladiool staat symbool voor het ontvankelijk zijn voor de goddelijk wil.

Goudsbloem

De prachtige oranje straalvormige goudsbloem staat symbool voor de levenscycli en voor de behoefte aan warmte, communicatie, luisteren met aandacht, vreugde en voeding. Ze staat ook voor trouw, een lang leven en een liefdevolle opoffering. Voor medische doeleinden wordt de goudsbloem gebruikt voor premenstruele klachten en om de werking van de galblaas te verbeteren. Voor de huid is goudsbloem bijzonder helend.

Grassen

Grassen staan symbool voor flexibiliteit, verplichtingen en de concentratie houden op een ding.

Heide

Heide staat symbool voor overleven en onafhankelijkheid.

Hibiscus

De hibiscus staat symbool voor seksualiteit, warmte, vrouwelijkheid en iets nieuws creëren.

Hulst

Hulst staat symbool voor lichamelijke en geestelijke vernieuwing.

Hyacint

De hyacint staat symbool voor het verwerking van verdriet, innerlijke schoonheid, nieuwe dingen en vriendelijkheid.

Iris

De iris staat symbool voor inspiratie, vrouwelijkheid, zuiverheid, vrede, opstanding, koninklijkheid, expressie van ideeën, goddelijke verhevenheid, bewustwording en communicatie tussen hemel en aarde.
Een roze iris symboliseert heilige liefde. Een iris wordt vaak symbolisch gezien als en regenboog en de regenboog vormt de verbinding tussen hemel en aarde. Irissen zijn er in zoveel kleuren dat de samen op een regenboog kunnen lijken, vandaar. Daarom is de bloem genoemd naar Iris, de godin van de regenboog, de alleen goed nieuws brengt. De bloemen worden ook geassocieerd met engelen. Irissen worden gebruikt voor heerlijke parfums. Blauwe paarse stervormige irissen symboliseren creativiteit en inspiratie.

Jasmijn

De jasmijn staat symbool voor wijsheid en vrouwelijkheid.

Kamille

Kamille heeft een kalmerende werking en staat symbool voor geduld bij tegenslagen.

Kamperfoelie

De kamperfoelie staat symbool voor het concentreren op het nu, liefdesgeluk, de liefde van een vrouw, dromen, mystiek. Kamperfoelie is hartverwarmend en kalmerend. Deze klimplant symboliseert erotische liefde. Hij heeft een heerlijke geur en heeft een speciale manier om zich om andere planten heen te slingeren.

Kattensnor

Deze witte en roze bloemen staan symbool voor ontwikkeling en luchthartigheid.

Klaproos/papaver

De klaproos staat symbool voor dood en wedergeboorte, schoonheid, leed, trouw en moed. Ook staat zij symbool voor slaap en bewusteloosheid, maar ook voor vruchtbaarheid. De klaproos staat ook symbool voor de grote moeder en is gewijd aan alle goden en godinnen van de nacht en de maan. Heb je gekozen voor een klaproos, vraag dan aan jezelf of je behoefte hebt aan rust, slaap en ontspanning.
De klaproos staat ook symbool voor het vermogen om je te ver-nieuwen tot het besef te komen dat alles zijn tijd nodig heeft.

Kleine klaver

De kleine klaver staat symbool voor de heilige drie-eenheid. Zij staat voor de vereniging van lichaam, geest en ziel. De klaver staat ook symbool voor geluk, liefde, trouw en vriendelijkheid.

Klimop

De klimopplant wordt overal ter wereld gevonden. Hij blijft altijd groen en staat symbool voor eeuwig leven en onsterfelijkheid. Ook kan hij soms duiden op afhankelijkheid.

Knoflook

De schermbloemige bolvorm van de kleine bloemetjes van de knoflook staat symbool voor zwakheid en onevenwichtigheid. De knoflook staat ook symbool voor kracht, weerstand en het makkelijk beïnvloedbaar zijn door anderen.

Koningskaars

De vlamvormige zachtgele bloemen staan symbool voor het innerlijke licht, troost en bescherming.

Lampenpoetser

De rode bloemen van de lampenpoetser symboliseren een grondige innerlijke reiniging om zodoende plaats te maken voor nieuwe dingen.

Lampionplant

De papierachtige oranje lampionnen van de lampionplant springen het eerst in het oog en hebben affiniteit met de Chinese cultuur.

Lavendel

De blauwviolette bloemetjes van de lavendel staan symbool voor het voorhoofd- en het kruinchakra. Lavendel heeft belangrijke medicinale en aromatische eigenschappen bij hoofdpijn, pijnlijke ogen, hersenaandoeningen, aandoeningen van de zenuwstelsel en de wervelkolom. Lavendel is opbeurend en evenwicht herstellend op de psyché. Zij heeft een verheffende werking op de geest. Lavendel staat symbool voor magie, liefde, heling, visioenen en bescherming.

Leeuwenbek

Leeuwenbekjes staan symbool voor moed, wilskracht, creatieve expressie, helderhorendheid, zelfvertrouwen, verbale communicatie, prikkelbaarheid en de neiging om tegen mensen te snauwen, vaak uit zelfbescherming.

Lelie

De lelie staat symbool voor zuiverheid, geheimzinnigheid, vrouwelijkheid, vruchtbaarheid, geboorte, god, nederigheid, het geven van voeding, vrede en sereniteit. Het is een heilige bloem. Ze is gewijd aan de maagd Maria.

De tijgerlelie

Kan vrouwelijke agressiviteit in evenwicht brengen, zo-dat er meer harmonie en rust ontstaat in relaties. De tijgerlelie suggereert een tekening van een tijger door haar bruin oranje stippen. De tijgerlelie staat ook symbool voor het vrouwelijke voortplantingssysteem en voor emoties. Als je hebt gekozen voor de tijgerlelie, dan duidt dit erop dat je meer vreugde en vrolijkheid in je leven mag laten.
De witte trompetlelie staat symbool voor het integreren van seksualiteit en spiritualiteit.

Lelietje-van-dalen

Het lelietje-van-dalen symboliseert hoop, liefde, geluk en het einde van zware tijden. De bloemetjes hebben een heerlijke geur, de wordt gewonnen voor parfums, zepen en lotions. De plant is echter wel heel giftig ende besjes mogen niet gegeten worden.

Lis

De lis staat voor een psychische zuiverheid en een hogere inspiratie.

Loofbomen, bloemen van

Bloemen van loofbomen staan symbool voor evenwicht en kracht.

Lotusbloem

De lotusbloem staat symbool voor spiritualiteit, verlichting, bewust-wording, onvoorwaardelijke liefde geven en ontvangen en voor creatieve kracht. De lotusbloem vertegenwoordigt alle aspecten van de schepping, van leven en wedergeboorte. Men ziet de lotus als het product dat ontstaan is door zon en water met elkaar te verenigen. Ze staat symbool voor geest en materie en voor vuur en water. De wortels van de lotusbloem staan in de modder en de bloem groeit naar het licht toe. Dit symboliseert dat verlichting (de bloeiende bloem) verkregen dan worden door menselijk lijden (het modder-water). Zodoende stat de lotus voor spirituele ontplooiing, omdat de bloem naar het licht groeit. De boeddhistische duizendbladige lotus symboliseert de laatste openbaring en verlichting.

Madeliefje

Het madeliefje staat symbool voor opgewektheid, bewustzijnsverruiming, creativiteit, innerlijke kracht, onschuld en wordt heel erg gewaardeerd door kinderen. Als je hebt gekozen voor een madeliefje vraag jezelf dan af of je moe bent en de neiging hebt om chaos en wanorde te creëren. Laat je ideeën tot uiting komen op een creatieve speelse wijze. Ze staan ook symbool voor het innerlijke kind.

Margriet

De margriet staat symbool voor de behoefte aan energie en geduld bij problemen of bij het zich bevinden in een vijandige omgeving. De margriet symboliseert onschuld en kinderlijke eenvoud.

Moederkruid

De witgele margrietachtige schermbloemige bloemetjes van het moederkruid staan symbool voor de noodzaak om de aandacht wat meer op anderen te richten in plaats van op jezelf. Ook staan deze bloemen symbool voor logica. Als je voor deze bloem hebt gekozen, neem dan meer zorg voor anderen op je.

Monnikskap

De paarse bloemen van de monnikskap staan symbool voor spiritualiteit en wijsheid. Als je voor deze bloem hebt gekozen, dan kan het zijn dat je nog emotionele problemen hebt uit een ver verleden.

Mormonentulp

Deze witte tulp staat symbool voor het leven in je dromen. Dit houdt je innerlijke groei tegen doordat je de neiging hebt in het verleden te blijven steken. Blijf in het nu en ga niet steeds in gedachten terug naar het verleden.

Muskusplant/maskerbloem

De roze muskusplant staat symbool voorde angst om ontmaskerd te worden.
De paarse muskusplant of maskerbloem staat symbool voor de angst om afgewezen te worden door een groep mensen.

Narcis

De trompetvormige geelwitte bloem van de narcis staat symbool voor waardering voor jezelf, maar ook voor anderen en zo tot een wederzijdse liefde te komen zonder ego. Zodoende staat ze voor waardigheid en ridderlijkheid.
De narcis staat ook symbool voor helder denken ene kracht van de innerlijke schoonheid. De bloemen van de narcis luiden de lente in en wijzen erop dat de winter voorbij is. Hij symboliseert dan hoop en vernieuwing van de kracht van de natuur. De narcis staat echter ook symbool voor onbeantwoorde liefde. Als je voor de narcis hebt gekozen, vraag jezelf dan eens af of je meer behoefte hebt aan vro-lijkheid in je leven. Of is er sprake van een nieuw begin? Het sap van de narcis is giftig, daarom kun je hem nooit met andere bloemen in een vaas zetten. De andere bloemen zullen dan gaan verwerken.

Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers staat symbool voor opgewektheid, warmte, verkwikking en vrolijkheid.
Als je voor deze bloem hebt gekozen, dan ben je waarschijnlijk mentaal uitgeput, fysiek of emotioneel geblokkeerd.

Oranje havikskruid

De rode bloemen staan symbool voor lethargie, uitputting en fysieke kracht.

Orchidee

De orchidee staat symbool voor de intuïtie en het hogere zelf. Ook staat een orchidee symbool voor verbondenheid, eenvoud, gratie, pracht, weelde, luxe, vruchtbaarheid, prestatievermogen, samen-werken en een verhoogd bewustzijn.
Orchidee zijn gewijd aan Venus, de Godin van de liefde. De orchideeën zijn de hoogst ontwikkelde bloemen van alle.
Lila, roze, en paarse orchideeën staan symbool voor transformatie.

Pantoffelplant

Deze gele met rode bloemen staan symbool voor het levenspad dat we bewandelen. Als je deze bloem hebt gekozen, vraag dan aan je-zelf of jij wel het voor jou juiste levenspad bewandelt.

Papaver

De papaver staat symbool voor vitaliteit, moed om te stralen en energie. Zie ook bij klaproos.

Pepermunt

De roze-lilakleurige bloemen van de pepermunt staan symbool voor mentale en/of fysieke vermoeidheid. Als je deze bloem hebt gekozen, vraag jezelf dan af of je behoefte hebt aan nieuwe kracht en energie en of je mentaal moe bent.

Peterselie

De diepgroene peterselie met haar witte bloemetjes staat symbool voor evenwicht en genezing.

Protea

De bloemen van de protea staan symbool voor fysieke kracht en uit-houdingsvermogen onder barre omstandigheden op weg naar voor-uitgang.

Purperwinde

De blauwe trompetvormige bloemen van de purperwinde duiden vaak op een gevoel van lethargie.

Ridderspoor

De prachtige blauwe bloemen van de ridderspoor staan symbool voor lichtheid, gezondheid en geluk. Sommigen menen in de vormen van de bloemen kleine dolfijntjes te zien.
Met uitzondering van de bloemen is de plant heel giftig.

Rode klaver

De magentakleurige schermbloemen van de rode klaver staan symbool voor de noodzaak om de negatieve energie die men van anderen heeft overgenomen te verwijderen. Als je deze bloem hebt gekozen, vraag jezelf dan af of dit bij jou het geval kan zijn. Of misschien heb je wel behoefte aan rust en helderheid in een bepaalde situatie.

Roos

De roos wordt universeel geassocieerd met liefde, hartstocht, innerlijke kracht en ongerepte schoonheid. De roos staat in verbinding met Venus, Isis en de godin Aphrodite. De roos kan ons een les voorhouden die laat zien dat wij door pijn de liefde kunnen leren. De roos heeft meestal een botanische samenstelling van vijf bloemblaadjes of en veelvoud van vijf. Vijf is een heilig getal en is nauw verbonden met ons eigen lichaam. Denk maar aan de vijf zintuigen, de vijf lichaamsopeningen en als we ons lichaam uitgestrekt houden, dan heeft ons lichaam de vorm van een pentagram.
Een enkele roos staat symbool voor het leren van een pijnlijke les.
Een klimroos wijst juist op vele kleine pijnlijke lesjes verdeeld over je leven.
Een rode roos wijst of fysieke liefde, verlangen, hartstocht en ver-vulling.
Een dieproze roos wijst op onvoorwaardelijke liefde.
Een zachtroze roos wijst op emotionele en romantische liefde.
Een witte roos wijst op zuivere liefde, onschuld, het huwelijk, maagdelijkheid en het opbloeien van spiritualiteit.
Een gele roos wijst erop dat je je standpunt over de liefde opnieuw moet innemen. Een gele roos staat ook symbool voor vriendschap.
Perzik en abrikooskleurige rozen wijzen op kwesties waarbij communicatie en expressie nodig zijn in de liefde.
Een gouden roos symboliseert volmaaktheid.
De roos is de bloem van de on. De roos symboliseert het hart en de eenheid. Het is de bloem van vele godinnen. Ze staat daarom voor vrouwelijkheid, vruchtbaarheid en schoonheid. Ook staat ze symbool voor het mysterie van het leven.
Maar rozen hebben ook doornen. Doornen kunnen duiden op problemen die om een oplossing vragen.

Roze duizendblad

De roze schermbloemige bloemetjes van de roze duizendblad staan symbool voor een gebrek aan emotionele helderheid en met anderen meelopen om te behagen.
Rozemarijn Rozemarijn staat symbool voor kracht, helder denken en gevoeligheid.

Rudbeckia

Het donkergekleurde ultravioletkleurige hart van de bloem van de rudbeckia staat symbool voor de donkere zijde van de ziel.

Salie

Salie staat symbool voor wijsheid verkregen uit ervaring, voor scherpzinnigheid en doelen. De bloem correspondeert met het hoofd en met het kruinchakra. Salie heeft ook belangrijke medicinale toepassing zoals bij infecties. Salie heeft antibacteriële eigenschappen.

Sierkers, Japanse

De bloem van de Japanse sierkers is kortlevend en fragiel. Zij staat symbool voor overvloed, vriendschap en weelderigheid.

Sint-janskruid

De gele stervormige bloemetjes van Sint-janskruid symboliseren moed, vrijheid, innerlijke kracht en bieden bescherming bij depressies en angsten.

Slaapmutsje

De glanzende goudkleurige bloemetjes van het slaapmutsje staan symbool voor de interesse in spiritualiteit, voor concentratie en innerlijke wijsheid.
Sleutelbloem De sleutelbloem stat symbool voor reinigen en luchtigheid.

Sneeuwklokje

De sneeuwklokjes zijn eerste bloemen die na de winter de lente aankondigen.
Deze sierlijke witte bloemetjes staan symbool voor dood, leven en hoop. Ze bloeien in de winter en symboliseren nieuwe kansen en nieuw leven na een moeilijke periode. Het bloemetje breekt door de sneeuw heen als teken van nieuw leven en groei. Als je hebt gekozen voor deze bloemetjes, dan zou je aan jezelf kunnen vragen of je een nieuwe hoop begint te krijgen na een moeilijke tijd.

Teunisbloem

De gele bekervormige bloemetjes van de teunisbloem staan symbool voor verborgen liefde, zachtheid van aard, gevoeligheid, nerveuze klachten, verminderde immuniteit en voor tegenstrijdigheden in het leven.

Tijm

Tijm staat symbool voor moed, herstel en genezing.

Trilgras

Trilgras staat symbool voor iemand die moeite heeft om evenwicht te vinden tussen persoonlijk belang en groepsbelang. Heb je voor trilgras gekozen, vraag jezelf dan af of je moeite hebt om in een groep te communiceren.

Trompetklimmer

De rode bloemen van de trompetklimmer staat symbool voor de angst dat anderen over je oordelen terwijl je praat.

Trompetnarcis

Deze goudkleurige trompetbloem staat symbool voor het begin van de lente. Een nieuw begin.
Deze bloem staat ook symbool voor communicatie, creativiteit, optimisme, respect en integriteit. Als je voor deze bloem hebt gekozen vraag jezelf dan af of er een situatie is die moet worden opgelost en waarbij respect in het spel is. Kijk ook bij narcis.

Tulp

De tulp met haar kelkvorm staat symbool voor het ontvankelijk zijn voor informatie en kennis. De tulp staat ook symbool voor vruchtbaarheid. De tulp is de nationale bloem van Nederland waar meer dan 5000 soorten voor wereldwijde export worden gekweekt.

Valeriaan

Valeriaan staat symbool voor mentale en fysieke spanningen. Voor de medicinale toepassing is valeriaan rustgevend.

Vergeet-mij-nietje

Het tere blauwe vergeet-mij-nietje staat symbool voor hoop en voor geliefden die van elkaar gescheiden worden. Als je hebt gekozen voor deze bloemetjes, kijk dan eens naar je relatie.

Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid staat symbool voor communicatie met het hart, oprechtheid, tegenslagen en dood. Van deze plant worden medicijnen gemaakt voor hartkwalen.
De oude Britten dachten dat er elfjes, kabouters en feeën schuilden in deze bloemen.
Als je gekozen hebt voor deze vingerhoedskruid, ga dan eens bij jezelf na of je iets vanuit jezelf niet naar buiten durft te brengen.

Violen

Viooltjes staan symbool voor gedachten, helder denken, bescheidenheid, standvastigheid bij tegenspoed, paranormale begaafdheid, ver-vulling, kracht, bescherming, verlegenheid en gevoeligheid. Hun vijf bloemblaadjes symboliseren het menselijk lichaam. De boodschap die viooltjes geven is om zonder angsten voor de falen of kritiek jezelf te uiten. Viooltjes worden gebruikt in parfums en badproducten.
Het driekleurig viooltje, ook veldviooltje genoemd, staat symbool voor onvergankelijke liefde.

Vlinderstruik

De witte, roze of paarse bloemen van de vlinderstruik staan symbool voor spirituele verheffing, transformatie en zuivering.

Vogelmelk

De witte stervormige bloemetjes van vogelmelk staan symbool voor innerlijke vrede voor mensen die een trauma hebben opgelopen.

Vuurpijl

Deze oranjegele bloemen staan symbool voor creatieve energie en ideeën.

Waterlelie

De waterlelie staat symbool voor geheimzinnigheid en verlegenheid.

Wilde bloemen

Kies je voor wilde bloemen, dan staan deze vaak symbool voor de noodzaak van een eenvoudiger leven waarin meer natuurlijke elementen voorkomen.
Of voel je dat je wilt gaan bloeien en tot ontplooiing wilt komen? Is er een taak te volbrengen?

Wilg

De wilg staat symbool voor flexibiliteit en het meestromen van het leven. Als je gekozen hebt voor de bloemen van de wilg, vraag jezelf dan af of je gevoelens van haat en wrok met je meedraagt. Wees dan bereid om te vergeven en de situatie te accepteren. Vergeven is en geschenk aan jezelf, omdat je jezelf vrij maakt van negatieve gevoelens.

Wisteria

Deze prachtige lilakleurige bloementrossen staan symbool voor de angst voor seksualiteit en intimiteit door nare ervaringen uit het verleden. Als je voor deze bloem hebt gekozen, probeer dan je angst los te laten.

Yerba santa

De zacht blauwe trompetvormige bloemen staan symbool voor het vrijmaken van diep gelegen emoties en voor het herscheppen van rust.
Dit kruid heeft belangrijke medicinale eigenschappen. Zo wordt het toegepast bij keelpijn, hoest en verkoudheid.

Zinnia

De rode straalvormige bloemen van de zinnia staan symbool voor de noodzaak om minder zwaar op de hand te zijn en minder serieus te zijn en meer te lachen en te genieten in het leven.

Zomercentaurie

De gele stervormige bloemetjes van de zomercentaurie symboliseren een starre kijk, angsten en een teruggetrokken aard.

Zonnebloem

De straalvormige gele zonnebloem staat symbool voor wilskracht, arrogantie en ijdelheid of juist voor te weinig trotsheid en vertrouwen. Ook staat de zonnebloem symbool voor individualiteit kansen, zelfverwerkelijking, geluk, innerlijke kracht en zonestralen.